Burger drobiowy z mango – FIT fast food

Hamburgery do niedawna kojarzyły się wyłącznie z niezdrową żywnością, której powinniśmy unikać prowadząc zdrowy tryb życia. Jak się okazuje przy zdrowej diecie nie musimy rezygnować z burgerów, a jedynie zmienić ich recepturę i sposób przygotowania. Zobaczcie jak przyrządzić dietetycznego burgera z drobiu.

Składniki:


  • 1 bułka pełnoziarnista grahamka
  • 100g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/4 mango
  • garść roszponki
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki ajwaru(pasty z pieczonej papryki) lub keczupu
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:


Mielony drób dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Z przygotowanego mięsa formuj kotlety i smaż na grillowej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę grilluj na patelni lub opiecz w tosterze na chrupko. Mango pokrój drobno. Wierz bułki posmaruj ajwarem, połóż posiekane mango, kotleta drobiowego oraz roszponkę i kiełki. Podaj od razu.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *